Tiba-tiba teringat Laksa Johor. Bila sudah duduk dekat Johor, Laksa Johor sudah jadi kegemaran. Cari punya cari, jumpalah resepi nya kat SINI.
Menurut yang empunya blog, resepinya seperi berikut:
Bahan-bahan:
- 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
- **Bahan A – (direbus dan dimesin – asingkan) **
- Ikan kembong + ikan parang – 1 kilo (ikan parang optional)
- udang basah 100gm
- isi ikan kurau – 20 gram dibakar
- 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
- **Bahan B (dimesin)**
- bawang besar – 3 biji
- cili kering – 15 tangkai
- halia – 2 ibu jari
- lengkuas – 2 ibu jari & kunyit hidup – 2 ibu jari
- serai – 2 batang diketuk
- asam keping – 2 keping
- santan pekat 1 kotak / lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari
- bawang putih -3/4 ulas
- **Bahan Hias**
- limau kasturi belah 2 dan buang biji
- timun di racik halus
- tauge buang ekor (segar)
- jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
- bawang besar hiris halus
- lada merah/lada hijau dihiris
- Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
- Kicap kipas udang / kicap manis
- ** Sambal Belacan
- -lada merah 5/6 biji
- -Belacan melaka – 30 gram dibakar
- Bawang Merah 1 biji kecil
Cara-cara:
- rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
- **Penyediaan kuah**
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- **Sambal belacan**
- mesinkan semua bahan dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan